Site Loader

Hallo lieve volgers! In dit volgende blog schrijven we over onze avonturen op Pulau Tioman, een eiland, en in het hippie-achtige badplaatsje Cherating. Allebei gelegen aan de oost-kant van het schiereiland van Maleisië. Van Juara Beach op Tioman hebben we een drone-video gemaakt.

Na Johor Bahru reizen we naar Pulau Tioman, een eiland dat lang geleden eens is uitgeroepen tot 1 van s’werelds mooiste eilanden. Al vanuit Nederland hebben we hier een hotel gereserveerd. We verheugen ons enorm op 6 dagen ‘vakantie’ aan het strand. Na een autorit van 2,5 uur parkeren we onze auto in Tanjung Gemok. Daar pakken we de veerboot naar het eiland. Het was logischer geweest om vanuit het plaatsje Mersing met de veerboot te vertrekken maar vanwege het einde van de Ramadan is het druk op het eiland en hebben we geen plek meer op de veerboot. Gelukkig is het ons wel gelukt om vervoer naar het eiland te regelen want anders was onze ‘vakantie’ voor niks geboekt 🙈 Dat is dus tip nummer 1: boek ruim van te voren je bootticket als je zeker wilt zijn van je zaakje 🤓 De vaartocht duurt ruim 2 uur. De jongens vinden het spannend op de boot en zijn daardoor lastig rustig te krijgen 😅 We trekken spelletjes uit de kast zoals ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet en de kleur is…’ ‘Boter, kaas en eieren’ en we maken er alsnog een gezellige boottocht van.

En dan doemt er een eiland op aan de horizon… Op het eiland aangekomen zijn we op slag verliefd. We zien prachtige stranden, palmbomen, een helder blauwe zee en bergen die begroeid zijn met een weelderige jungle. Een avontuurlijke autorit van ongeveer 20 minuten brengt ons naar het hotel aan precies de andere kant van het eiland. We rijden een dichtbegroeide berg over, heel stijl omhoog en ook weer heel stijl naar beneden. ‘Dit voelt als een achtbaan, het kriebelt in mijn buik!, aldus een enthousiaste Guus. Ons hotel ligt aan de oostkant van het eiland aan ‘Juara Beach’. Naar zeggen is dit het meest rustige strand van het eiland. Dat is natuurlijk heel fijn maar we kiezen hier ook voor omdat we hier, een voor ons betaalbaar, hotel met zwembad vinden. Nu horen wij jullie denken; ‘waarom zou je een zwembad willen als je een helder blauwe tropische zee voor je neus hebt?!’. Nou, dat zit zo… Op dit eiland is de kans groot dat er zandvliegen aanwezig zijn. Deze beestjes leven op het strand en kunnen prikken zonder dat je het door hebt. Een poosje later zit je onder de enorm jeukende bultjes en dat kan een aantal dagen behoorlijk lastig zijn. Het leek ons niet zo fijn om met ‘gek-van-de-jeuk-kids’ op stap te moeten. Achteraf viel het enorm mee, we hebben geen zandvlieg gezien.

Het hotel waar we verblijven heet Barat Tioman Resort. De eerste avond schrikken we ons een hoedje want pal voor onze kamer luisteren een handjevol lokale toeristen naar een optreden van een zangeres. Het geluid staat knetterhard en ze zingt ook nog gigantisch vals. Er was ons rust beloofd?! De jongens kunnen er niet van slapen. We geven ons er dus maar aan over, klauteren uit ons bed en lopen richting het optreden. De jongens vinden het gelukkig wel prachtig. Ze dansen en hebben veel bekijks. Tegen middernacht is het eindelijk stil… De volgende dag vragen we voor de zekerheid bij de receptie wat de plannen zijn voor de aankomende dagen. Het blijkt een eenmalige actie. Oké, dat was grappig maar fijn dat we nu toch de beloofde rust krijgen.

The Barat

In het Barat Tioman Resort verblijven we in een nette familiekamer met 4 bedden. Dit blijkt voor ons heel goed te werken. Onze oudste zoon Guus slaapt graag bij ons op de kamer. Pim maakt het allemaal niet zo veel uit, hij slaapt heerlijk op iedere plek en in zijn Deryan tentje. Hier schuiven we alle bedden tegen elkaar aan en slapen we dus, heel knus, met z’n allen op 1 kamer en in een heeeeel groot bed. En als s’avonds de jongens al liggen te slapen, drinken wij nog een glaasje op ons balkon met zeezicht. Ondertussen valt met regelmaat de stroom uit, is er amper een WiFi verbinding (soms tot ergernis van Wesley) maar juist dat draagt extra bij aan het gevoel dat we heel ver weg zijn van het gewone leven thuis…

We genieten op Tioman heel erg van de mooie warme zee en het strand. We vinden het perfecte speelplekje voor de jongens. Er stroomt een ondiep riviertje vanuit het land de zee in en dat zorgt voor een heel leuk een relatief veilig speelplekje. We bouwen er dammen, bekijken de visjes en ontdekken dat er vissen bestaan die op water kunnen lopen. Als je goed kijkt op de drone video dan zie je ze lopen!

Avondeten doen we graag bij het naastgelegen Coconut Grove. Deze accommodatie heeft mooie bungalowtjes en een heerlijk restaurantje gelegen in een sfeervolle tuin. Bij schemering springen of vliegen er ‘vliegende katten’ van de ene naar de andere boom. Een waar spektakel.

Turtle project

Op Juara Beach bezoeken we een schildpadden project. Het strand waar wij mogen overnachten blijkt 1 van de weinige plekken waar de zeeschildpad nog aan land komt om eieren te leggen. We leren wat we kunnen doen om de zeeschildpadden populatie en het koraal te redden. Wisten jullie dat het geslacht van de zeeschildpad wordt bepaald door de temperatuur van het zand waarin de eieren worden gelegd? Bij een hogere temperatuur worden vrouwtjes geboren. Door de opwarming van de aarde worden er nog maar weinig mannetjes geboren. En dat is dus een groot probleem. Plastic is ook een bedreiging voor de zeeschildpad. Ze verwarren dit met voedsel en eten het op, met vreselijke gevolgen. Gelukkig zien we op Juara Beach weinig tot geen plastic in de zee. Om een klein steentje bij te dragen kopen we voor de jongens een set bamboe rietjes. Voortaan geen plastic rietjes meer in onze drankjes!

Bamboo straws!

Na 6 heerlijke dagen nemen we afscheid van het mooie eiland. Ergens vinden we dit jammer want we waren in een lekker ritme gekomen met de jongens. Maar we kijken ook uit naar wat we allemaal nog meer gaan beleven. We willen graag naar Taman Negara, het oudste regenwoud ter wereld. Dit blijkt voor ons een iets te lange reisdag (6 tot 8 uur inclusief boot). We kiezen daarom voor een tussenstop in het hippie-achtige badplaatsje Cherating (dank voor de tip buuf Eva). Op de bonnefooi vinden we hier een fijn bungalowtje om te slapen bij Tanjung Inn. Het bungalowtje ligt op loopafstand van het strand en in een mooi aangelegde tuin. Er vliegen hier ‘s’avonds vuurvliegjes, er zwemmen schildpadden in de vijver en er hangen apen in de bomen. Het strand vinden wij een stuk minder mooi dan op Pulau Tioman. Helaas treffen we hier wel veel plastic en zwerfvuil aan. Door de feestdagen vanwege het einde van de Ramadan is het stil in en rondom Cherating. Veel restaurantjes zijn dicht. Dat is jammer. Gelukkig vinden we op het strand een leuke beachbar die wel open is. We vermaken ons hier 2 dagen en maken ons op voor het volgende avontuur: de jungle in met de kinderen!

Cherating

Post Author: admin

12 Replies to “Tioman Island and Cherating”

 1. Blog gelezen, foto’s en video bekeken, wat een belevenis zeg, om jaloers op te worden.
  We zien uit naar het vervolg.

 2. Wat super leuk om jullie belevenissen te lezen en te zien. Die drone beelden wauw! 😍

  Ik kijk uit naar de volgende berichten en beelden!
  Enjoy to the max! 😘

 3. Wat een geweldige mooie verhalen en ervaringen! Jullie hebben het geweldig en wat een gaaf eiland! Geniet van alles wat nog op jullie pad komt en super leuk om jullie te volgen😄

 4. Hoi Maaike en Wesley,
  Wat super om jullie reisavonturen te lezen. En prachtig die dronebeelden op laatste filmpje vooral (yuara beach).
  Zo te lezen gaat alles voorspoedig en genieten jullie met de kinderen volop! Leuk om via jullie blog als het ware een klein beetje mee te reizen..
  Lieve groeten Ellen van Ginkel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *